Nyheter

Jag fick ju några kommentarer åp när jg la ut bilderna på valparna som jag undrade vad f*n de gjorde med dem,
Och att jag skulle bry mig om naturkatastrofen som var aktuell just då ist . . .
Nu har det ju kommit en ny katastrof,


UD söker 100 svenskar i Chile

UD söker ett hundratal svenskar efter katastrofen i Chile.

Enligt lokala myndigheter har jordbävningen kostat 300 människor livet.

– Men inga svenska medborgare har konstaterats döda eller skadade, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst.

Det har gått ett och ett halvt dygn sedan Chile skakades av en av de kraftigaste jordbävningarna i modern tid. 300 människor uppgavs på söndagsförmiddagen ha omkommit, men dödssiffran befaras stiga.

Svenska utrikesdepartementet försöker nu att komma i kontakt med ett stort antal svenskar som inte har hört av sig till sina anhöriga här hemma.

– Just nu är det ett knappt hundratal på vår lista, säger presstalesmannen Anders Jörle.

Ingen telefoni

Regeringens personal i Sverige och på plats i Chile arbetar nu för att få kontakt me de saknade svenskarna. Men arbetet försvåras av att telefonförbindelser och infrastruktur har slagits ut av jordbävningen.

– Vår erfarenhet är att sms fungerar bättre än vanlig telefoni och mobiltelefoni just nu, säger Anders Jörle.

Inga svenskar hade på söndagsförmiddagen konstaterats döda eller saknade, men flera medborgare har befunnit sig i de värst drabbade områdena.

– Vi gör nu allt vi kan för att komma i kontakt med dem.

Mellan 500 och 600 svenskar som vistas permanent eller under längre tid i Chile och finns registrerade på ambassadens svensklista. Hur många som är där på kortare resa är oklart.

Inga efterlysningar

Enligt Anders Jörle är det för tidiigt att gå ut med offentliga efterlysningar. Istället förlitar man sig på samarbetet med de lokala myndigheterna.

– Det är förtidigt att göra efterlysningar. Vår lista förändras hela tiden i takt med att folk här hemma lyckas upprätta förbindelser med sina nära och kära på plats.

Den som har anledning att befara att någon närstående har råkat illa ut i jordbävningen uppmanas att kontakta regeringskansliet.

Miljoner på flykt

Jordbävningen i Chile i går inträffade mitt i natten – 03.34 lokal tid, 07.34 svensk tid. Skalvet, 8,8 på Richterskalan, hade sitt epicentrum under havsytan cirka 90 kilometer från staden Concepcion.

På bara några sekunder rasade byggnader, vägar och broar samman. Samtidigt kapades el- och telefonledningar och flera allvarliga bränder bröt ut. Miljoner människor flydde i panik ut på gatorna som helt saknade belysning.


Kommentarer

Skriv en rad till mig!:

Namn:
Brukar du hänga här ofta?

E-postadress:

Vad har du för Bloggadress:

Vad hade du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0