Lustigt


Livstids fängelse för folkmord

Sköt mot folkmassor med automatvapen

Stanislas Mbanenande deltog i flera massakrer mot civila under folkmordet i landet 1994.

I dag dömdes han till livstids fängelse vid Stockholms tingsrätt. Han är den första personen någonsin att dömas för folkmord i Sverige.

Mannen har både svenskt och rwandiskt medborgarskap.

 
Dela
 
Tweeta
 
 

 

Under folkmordets första dagar i april 1994 hade tusentals män, kvinnor och barn sökt skydd vid den katolska kyrkan i staden Kibuye. De obeväpnade människorna flydde från paramilitära grupper som hade inlett ett urskiljningslöst slaktande av folkgruppen tutsier.

Den 17 april bröt helvetet loss. Hundratals poliser, militärer och civila attackerade området från olika håll. Med skjutvapen, granater, machetes och andra tillhyggen dödades nästan samtliga på plats.

Bland förövarna fanns den man från Gävle som i idag befanns skyldig till folkmord och folkrättsbrott. Utöver massakern vid kyrkan deltog han vid ytterligare flera blodbad.

Stanislas Mbanenande döms också för grovt folkrättsbrott.

"Den åtalade har haft en informell roll som ledare och har även själv skjutit mot folkmassor med ett automatvapen. Brottsligheten är synnerligen allvarlig", skriver tingsrätten i sin dom.

Gigantisk rättegång

Dagens dom är den första av sitt slag i Sverige. För att säkra vittnesmål reste tingsrätten till Rwanda i fjol.

– Vi besökte de sex brottsplatserna och pratade med folk som dömts för folkrättsbrott, vittnen och målsäganden, alltså brottsoffer, säger kammaråklagare Magnus Elving.

Rättegången pågick i ett halvår och har tagit stora resurser i anspråk. Åklagarsidan har fokuserat på personliga vittnesmål. Det finns ingen teknisk bevisning som binder mannen till brotten.

Svårläkta sår

Det har gått 19 år sedan folkmordet i Rwanda. Landet hade länge plågats av etniska konflikter mellan folkgrupperna hutu och tutsi. Bara timmar efter att den sittande hutupresidenten Juvenal Habyarimanas flygplan sköts ner den 6 april 1994 inledde hutuextremister ett förberett folkmord mot tutsier i landet.

Uppgifterna om antalet dödade varierar mellan en halv och en miljon människor. Tingsrätten i Stockholm har använt siffran 800 000.

Försvaret har ifrågasatt hur pass tillförlitliga vittnesmål som rör händelser 19 år tillbaka i tiden är. Men åklagarsidan har bedömt dem som trovärdiga.

– När de berättade vissa saker upplevde de det nästan som nytt. Många har varit med om förfärliga händelser. Vi fick ta pauser ibland, säger kammaråklagare Magnus Elving.


Kommentarer

Skriv en rad till mig!:

Namn:
Brukar du hänga här ofta?

E-postadress:

Vad har du för Bloggadress:

Vad hade du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0